Mina åsikter om hur du sköter din lagotto

Från en hundtrimmares horisont                                                                    

 

Lagotton, en hund med päls eller en pälshund?

 

För mig är lagotton absolut en pälshund – en hund som kräver kontinuerlig skötsel av sin päls för att både se rastypisk ut och framför allt må bra!

Som aktiv uppfödare och hundfrisör till yrket, sedan 15 år tillbaka främst av lagotto, vill jag skriva några rader om hur vår ras ska hanteras pälsmässigt.

 Jag klipper ca 5-15 lagotto per vecka på min hundsalong och blir ständigt påmind om hur många stackars lagotto som går omkring som stora tovpaket. Varje vecka kommer det hundar med pälsar där man inte har hudkänning någon stans! Hela pälsen är som en hoptovad fårpäls. Dessa tovpälsar ska man inte ge sig på att tova ut då det är omöjligt och näst intill tortyr för hunden. När dessa stackars hundar har befriats från sitt tjocka täcke av tovig och smutsig päls kan man på hela fällens baksida se hur pälsfibrerna har gripit tag i varandra och ser ut som en ulltovad fäll. Man kan inte med all sin handstyrka dra isär detta paket av tovig päls. Här får man som ägare ta sitt ansvar och börja om från början med att sköta sin hund.
Det största ansvaret på hur kommande lagottoägare kommer att kunna sköta sina hundars pälsar ligger på oss uppfödare. Vi måste upplysa de nya lagottoägarna om att hundarna ska hanteras på bord och få  pälsvård varje vecka. Kan man som uppfödare inte själv hjälpa sina valpköpare med pälsvården, ge dem tips var de kan få hjälp på  någon klippkunnig person i närheten av deras hemort.  Det finns en klipplista på lagottoklubbens hemsida där personer som klipper lagotto annonserar

 

Lagotton måste klippas var 8-10 vecka för att kunna må gott. Det finns hundar i vår ras som ställt ut under många år och aldrig behövt klippas ned med maskin eller klippas helt kort, därför att deras ägare lägger någon stund i veckan på att gå igenom hunden päls. Finns det tovor, kardborrar mm? Gå igenom pälsen med fingrarna. Dela på tovor bakom öron, i ljumskar, armhålor, precis som när du river ett tyg, utifrån och in, då frigörs ullen i botten. Ta fram tovskäret, som ska användas som en kam och ligga helt i pälsen med vassa sidan utåt, så man använder den. Det ska inte göra ont! Då gör du fel. Lagotton tovar mest på de ställen där huden är elastisk, i ljumskar, armhålor, runt pungen och under öronen. Det är för att där blir det fuktigt och varm och hårstråna gnids mot varandra, precis som när man tovar med ull.

Det står i rasstandadrden att gammal ull ska avlägsnas kontinuerligt, hur gör man det utan att använda något verktyg? Trolleri, trollera!!! Idag har vi också en hel del olika pälskvaliteter och det ger också hur lätt- repsektive svårskött din hunds päls kommer att bli. Har den vad jag kallar fetvaddspäls, en mjuk päls utan den lite sträva strukturen så kommer den förmoligen aldrig att kunna ha speciellt lång päls innan det blir en lufttät matta på hunden. Denna pälstyp mår allra bäst av att hålla runt 2 cm då den går att hantera.

 

 

Gör så här så får du en tovfri, rastypisk, lycklig och lättskött lagotto:

Klipp hunden till en längd som du känner att denna pälslängd kan vi sköta. Kan vara allt från 1 – 4 cm, ni väljer. Gå igenom hunden med fingrar, tovskär eller pudelkarda varje månad, men lägg en stunds enklare pälsgenomgång varje vecka! Känn efter tovor, avlägsna småsaker som fastnar osv. Om du ska använda en pudelkarda eller gles kam, var noga med att du kommer ända ned i botten på pälsen, annars blir tovigheten värre. När du går igenom hela pälsen, klipp, tova ut och känna att hela hunden är fri från gammal ull och tovor. Stoppa den i badet och schamponera försiktigt överallt, glöm inte inne i tassar, mellan tår och trampdynor, där ligger alltid smågrus och annat som gör att det bildas klumpar inne mellan tår och trampdynor.

Torka hunden med en torkduk som drar åt sig extra mycket vatten, använder du handduk, krama, gnugga inte!

Låt hunden ruska sig, torka igen! Föna den med hårtork, om du vill, men låt bara värmen torka hunden så krullar pälsen ihop sig hur fint som helst. Mina hundar som har tjock päls fryser hemskt om de ska ligga blöta och självtorka, så de gillar lite varm blås.

Dagens hundschampon är så bra så du kan utan tvekan bada din hund var 5-8 vecka. Oftast kan du även späda ut schampot och få samma goda effekt på renlighet.

 Alla hundar har ett fett i hårsäckarna som smörjer och gör pälsen skön, en tovig lagotto gör allt för att få ut denna olja på sin toviga lufttäta päls och gnuggar sig på allt som kan riva, snö, skare, sidan av vardagsrumssoffan eller matte och husses säng, trappen eller buskar. Hjälp din hund till ett skönt hundliv, se till att den inte blir ett tovpaket.

Tyvärr kostar det att hålla hunden i god pälsvård om du inte lärt dig själv, det måste man ta med i beräkningen när man skaffar sig en hund. För en lagotto ligger pälsvården runt 2000 kr - 3000 kr/ år om man inte kan frisera sin hund själv.

Sätt fart och fräscha upp din krulliga kompis!

Lycka till

Karin Lindahl, hundfrisör sedan 48 år, framgångsrik uppfödare av lagotto sedan  år 2000  och lagottofan.