Lek och bus vill valpar ha, men även träna sig att bli hanterad.

Hantering av lagottovalpar

av Karin Lindahl, kennel Bonebreakers

Ett välmenat tips till alla er som får eller fått hem en lagottovalp nu i sommar. Glöm inte att hantera era valpar när ni haft dem i några veckor. Det är oerhört viktigt att ni lär era hundar att stå på ett bord.  Att ni får borsta mustascher, ta bort ögonklet, titta i tassar, göra rent under svansen, plocka med tassar och klippa klor samt även lära dem att kunna gå i koppel. Lär dem gärna att ni får klippa lite här och där på pälsen ( ni kan nästan klippa i luften) bara de vänjer sig vid ljudet av sax och att kunna stå kvar. Framför allt, lär dem att det är OK att behöva stå kvar under skötseln. Så fort det fungerar en liten stund, belöna med lugn röst och gott godis. ( ev. tub med smaksatt mjukost, men belöna med måtta)

 

Det är lätt nu när det är sommar att man bara vill låta valpen ha det fritt och mysigt. Och visst ska ni ge den ett par veckor att lära känna er som familj, men ganska snart behöver man börja med hantering så att valpen förstår att det ingår i det dagliga livet. Allt handlar om tillvänjning! Valpar mellan 8-16 veckor har enormt lätt för att lära, men protesterar gärna vilt och högljutt mot allt de tycker verkar nytt och annorlunda. Det är då man måste vara lugn och visa att det här måste vi göra, du kan lita på mig. Vinn en gång och ni har vunnit för alltid. Vänta ut din skrikande och sprattlande valp.

I mitt arbete som hundfrisör vet jag att de hundar som blir svåra att hantera är de som fått leva sitt första halvår utan att ha blivit klippta, borstade och hanterade för övrigt.

 Min egen valp är idag drygt ett år och är redan klippt minst 10-15 gånger.  Hon står helt avslappat på klippbordet. Hon tror att det ingår i livet att bli ompysslad med klippning, kardning, ta bort fästingar och kloklippning. Visst händer det att hon tycker något jag ska göra är lite konstigt, men då visar jag att vi måste göra det, och då finner hon sig. Varje sak som hunden klarar, blir en framgång för den i sitt fortsatta liv med er.

Malla som min lilla tik heter, har lärt sig att efter de ca 10 - 20 minuterna på bordet blir det någon slags belöning i form av lek med matte, godis eller bus med mamma.

 

 Lycka till med att vänja era söta och envisa lagottovalpar vid hantering och att är man född med päls måste man underkasta sig att bli ompysslad och vårdad, annars slutar det inte bra.

 

 Ha en skön fortsättning på sommaren önskar

 Karin Lindahl, hundfrisör, lagottoägare och framgångsrik uppfödare av lagotto (Årets uppfödare 7 år i rad. sedan 1998 under kennelnamnet Bonebreakers

www.karinshundvard.se eller www.kennelbonebreakers.se