Så här går det till....

När ni kommer till hundvården.
När ni kommer till mig med er hund, är det alltid bäst att tala uppmuntrande till den och ta in den snabbt.
Vi, ägaren och jag, hälsar på varandra och jag bekantar mig lite med hunden.
Sedan är det viktigt att du, som är ägare, talar om precis hur du vill ha din hund friserad. Vill du ha kvar tofsar på öronen, svansen lite yvig osv.Allt sådant är viktigt för mig att få reda på, då det är bästa sättet att få nöjda kunder som kommer åter!
Jag tar ganska raskt upp hunden på arbetsbordet, då det brukar fungera bäst. Där sätter jag på den ett halsband som är fäst vid en arm på trimbordet. Det är för att hunden inte ska kunna hoppa ned från bordet och göra sig illa eller hela tiden lägga sig, vända sig om, eller i sämsta fall, göra utfall mot mig, då jag ska arbeta med den. Det ger oftast hunden trygghet att känna att någon tagit över ansvaret för situationen och att den står "fast". Hundar älskar tydlighet och beröm så de slipper gissa vad som ska ske.
Hunden ska alltid ha koppel och halsband på sig vid besök  hos mig eftersom jag har både egna och andras hundar i lokalen som jag  har ansvar för.

Hur går det till sen................
När ni är hos mig, stärk hunden genom att tala som  vanligt med den. Tag med den in ganska raskt. Låt den inte springa till ytterdörren ett flertal gånger för att hämtas in av er igen det ökar hundens stress och oro inför vad som komma skall.
Säg istället:
-Vad kul att du ska få gå till Karin, här får man godis osv. Ge hunden trygghet och stöd -  ömka den inte!

De flesta hundar gillar mig, trots att jag arbetar med deras pälsar och andra delar av deras kroppar. De får ju en godisbit då och då och jag talar lugnande och berömmande med dem under hela behandlingen. Vi har radion på och allt är så vanligt som möjligt.

 Under den tid som hunden sitter/står eller ligger på klippbordet är den i fokus hela tiden. Mycket av det som sker under behandligen är både skönt och avkopplande, men samtidigt lite tröttande för en hund. Ju oftare hunden hanteras, ju mer naturligt tycker den att det är. Glöm inte att hundar är vanedjur.

Jag tar emot en hund i taget så det är lugnt och tryggt. När hunden är färdig och ägaren dröjer, sitter hunden kopplad på golvet i en del av rummet och vilar ut. Den får lite godis om den vill ha, samt vatten att dricka.Oftast lägger den sig ned och tycker livet är rätt ok.
 Lika ofta är vi precis färdiga när den efterlängtade matten eller hussen kommer. Då blir glädjen stor!

Varför ska man helst lämna sin hund
 
Skratta aldrig åt en nyfriserad hund och ömka den inte. Var uppmuntrande och tala om hur duktig den varit och hur fin den är!

Det bästa är oftast att hunden lämnas ensam med mig, som ska arbeta med den. Då släpper den sin tanke på att komma ned från bordet och den tyr sig till mig som arbetar med den. Att ha matte eller husse sitta en bit bort är jobbigt både för hunden och den som arbetar, då hunden hela tiden vrider sig mot ägaren. Vi som arbetar med hundar måste tänka på vår arbetsställning, annars får vi snart ont i ryggen.

Kanske känns det roligt att vara med någon av de första gångerna för att se hur en klippning eller trimning går till, men glöm inte bort att det är ett hantverk jag ska utföra på er hund. Det kräver både kontakt med hunden, lugn  och koncentration.
 Ibland har jag ju vassa verktyg runt huvudet på hunden och då är det inte bra med en ägare som sitter på helspänn och gör hunden orolig. Våra hundar läser oss ägare som en öppen bok med våra känslor, speciellt när vi är oroliga.

Hunden vill inte klippa sig
Ibland är det tyvärr så att hundar inte vill låta sig hanteras av någon, och det är då otur om man är en hund med päls! En del hundar morrar och en del vill helt enkelt bita oss som arbetar med dem. Därför är det ibland nödvändigt att hunden ska ha en munkorg. Jag anväder en rymlig munkorg som hunden kan flåsa och andas med öppen mun i, men förhoppningsvis inte kan bita mig igenom. Eftersom vi hundtrimmare arbetar med våra händer är det mycket olyckligt om vi blir bitna.

VIKTIGT!

Har du en hund som kan vara lite opålitlig eller rädd, berätta det när du lämnar din hund, så kan jag göra vad jag kan för att förebygga utbrott eller konflikter från din hund.Det är dessutom en trygghet för både mig och hunden om vi vet hur vi ska bemöta varandra. Många rädda hundar har efter ett par besök hos mig blivit trygga och vänliga när det gäller att hanteras för pälsvård.
Om din hund är mycket svår att arbeta med får du räkna med att betala extra för den tid  det tar att klippa din hund.
Glöm inte att träna din hund hemma att låta sig hanteras, det går att lära alla hundar.Läs mer under min knapp: Pälsvård för lagotto.

    Mera viktigt - missad tid eller uteblivet besök.

 

Se till att din hund är ren och torr när den kommer för behandling. Regnar det, gå en kort sväng och torka hunden noga. Bada den gärna innan klippning, men se till att den är ordentligt torr. Om du lämnar in en tovig och genomvåt hund,  kan jag inte klippa med maskinen i pälsen.

Har du en hund som ska trimmas, bada den INTE innan besöket. Om den är nybadad stänger sig hårsäckarna och pälsen sitter mer fast än om hunden hade fått vara lite smutsig och fet med sin överblommade päls.

FeedbackLer
Är du nöjd med ditt besök hos mig , tala om det för andra. Och du, skriv gärna några rader i min gästbok här på hemsidan, det uppskattar jag.
Är du missnöjd eller blev det inte riktigt som du tänkt dig, tala om det för mig så försöker jag rätta till det så du ska bli nöjd
.
 Välkommen till mig,
Karin

Så här kan det se ut när en tät lagottopäls måste rakas av.