Tovskär - ett bra hjälpmedel för lagottopäls om det används på rätt sätt!

Användning av tovskär i lagottopäls


Skäret ska användas som en kam med den vassa sidan utåt. Man för tovskäret lugnt och sakta genom pälsen liggandes intill kroppen. Har man det för rakt ut så luggar det hunden rejält. Det får inte slita och göra ont på hunden då gör man fel!
Man drar skäret flera gånger om och om igen på samma ställe. Då börjar ullen flyga runt och tovorna öppnas. Man drar alltid tovskräret i hårets växtriktning och om hunden är totalt tovig måste kan först klippa bort det mesta av tovan för att sedan tova flera gånger i pälsen.

Tovskäret ska användas med förstånd, inte för ofta, och gärna tillsammans med den stora pudelkardan. Speciellt bra fungerar tovskäret till att reda ut öron, tassar, skägg och mustascher. Allt handlar om tillvänjning så ta några minuter varje dag och vänj hunden vid tovskäret. Om man går igenom sin hund en gång per månad, men tar öron och skägg ca en gång per vecka så kan man hålla sin lagotto i fin päls.
Om det används som jag beskrivit är det ett jättebra hjälpmedel till att hålla sin hund tovfri.

En lagotto tovar alltid i ljumskar, armhålor, vid könsorganen, under öron och i skägg och mustascher. Det är för att det är elastisk hud på dessa ställen och värmen gör att det blir fuktigt och pälsens fibrer griper tag i varandra om man inte håller efter där. Det blir som när man tovar av ull och såpa! Är hunden totaltovig, klipp bort tovorna och börja på ny kula med skötseln.

Man kan också dra isär tovorna till en del med sina fingrar som när man river tyg. Tänk på att alltid vara lätt på handen men upprepa det du gör med verktygen flera, flera gånger på samma ställe. Om du använder dig av tovskär i din hunds päls för ofta så sliter det väldigt på pälsen, och hunden kan få tunn päls eller till och med kala fläckar på kroppen. Var försiktig!

Lycka till
Karin Lindahl