Om din hund är extremt tovig, bada den ren och klipp den blöt!

                          Wet Clipping – Våtklippning av lagotto

Om man har en riktigt tovig hund som man vill klippa ned kan det ibland vara lättare att klippa den blöt direkt efter bad för att komma igenom pälsen lättare och komma under tovorna. Om man då klipper ned hunden med till exempel skär 7 FC (3,4 mm kvar)  blir det ungefär dubbelt så mycket kvar då hunden blivit av med pälsen och torkat. Det beror på att den blöta pälsen blir lättare att sträcka i blött tillstånd och då blir det så klart mer kvar när det torkat.

Det man gör är att man schamponerar hunden och sköljer ur pälsen. Kramar ur hunden och vrider ur så mycket vatten som möjligt ur pälsen, tar upp den på klippbordet och klipper av den blöta pälsen med maskinen och man prövar först med det längsta skäret man skulle vilja ha. Om det inte fungerar går man ned en storlek på skäret. Så om jag börjar med att pröva med skär nr 4F ( spar 9,6 mm) så går jag vidare och prövar med skär nr 5F (som sparar 6,4 mm). En stor fördel med denna metod är att skären till maskinen inte blir varma då hunden är blöt, som de gärna blir då man klipper i torr päls.

Man kan även klippa sin hund med ett längre skär mothårs om man vill, men då ska man ha till exempel skär nr 4FC eller 5FC för att få ett bra resultat. Att köra mothårs kräver lite träning men resultatet brukar bli jämnt och fint.

 

Om du vill se hur jag klipper ned en hel lagotto med maskin och vilka skär jag använder, gå in på www.karinshundvard.se och sök på lagotto - pälsvård och pälsråd, så finns ett helt bildspel om maskinklippning av lagotto

 

Lycka till